FAQ

1. Wat zijn de symptomen van tandproblemen bij mijn alpaca/lama/schaap/geit/…? 

Onze (hobby) landbouwhuisdieren zijn allemaal ‘prooidieren’ in de vrije natuur. Dit maakt dat ze hun uiterste best zullen doen om elk teken van ‘zwakte’ zo lang mogelijk te verbergen. (Pijnlijke) aandoeningen ter hoogte van het gebit zullen zo lang onder de radar blijven. Pas wanneer de pijn de overhand neemt, zullen deze dieren volgende symptomen al dan niet tonen: Gewichtsverlies, proppen maken, speekselen, afwijkend kauwen,… Tandwortelabcessen komen bij deze diersoorten ook regelmatig voor. Is dit ziekteproces aanwezig ter hoogte van de kiezen in de onderkaak, dan is dit vaak voelbaar als een harde, beenderige zwelling. In het chronisch stadium van dit ziektebeeld wordt vaak ook drainage van etter waargenomen. Tandwortelabcessen ter hoogte van de bovenkaak verlopen meestal voor lange tijd onopgemerkt en worden dan ook pas gediagnosticeerd in een vergevorderd stadium.

2. Mijn alpaca/lama/schaap/geit/… vertoont geen symptomen? Vanaf welke leeftijd is het opportuun om eerste check te laten uitvoeren? 

Indien het dier klinisch normaal is wordt vaak afgewacht tot (een groot deel) van het volwassen gebit aanwezig is. Dit om een betere inschatting te kunnen maken van problemen die zich in de toekomst zouden kunnen ontwikkelen. Ook kunnen op dit moment afwijkingen die optreden bij het wisselen naar het volwassen gebit tijdig opgemerkt worden. Een eerste gebitscontrole wordt geadviseerd rond een leeftijd van 3 jaar. Indien symptomen worden opgemerkt op vroegere leeftijd of indien een duidelijke aangeboren abnormaliteit aanwezig is kan een vroeger onderzoek van belang zijn. 

3. Waarom is de routine controle van het gebit nieuw bij deze diersoorten? 

Zoals alle aspecten van de (dier)geneeskunde is de gezondheidszorg bij onze (hobby) landbouwdieren nog volop in ontwikkeling. Het is pas de laatste jaren duidelijk geworden dat het belang van het gebit bij deze dieren echt niet onderschat mag worden. Tijdige controle blijkt van groot belang voor de levenskwaliteit van deze dieren! Zelf gaan we toch ook regelmatig naar de tandarts?

2024 Wooly Veterinary Dentist | Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin